Charleston Transit Hub

This design participates in the architectural dialogue in which Charleston has found itself, and will continue to find itself, for many years. By embracing some of the idiosyncrasies of the local classical vernacular and bolstering it with less common elements, this transit hub takes part in the existing Charleston architectural heritage and adds to that conversation.

This building is conceived as a stone building, similar to the US Custom House nearby. The scale of the primary Doric order provides visible cues to the public that this is a civic building. Like other buildings in Charleston, a metal roof is employed to blend in as part of the existing skyline. Many of the decorative cues found in this design were inspired by existing Charleston buildings.

Some not-so-common elements (in Charleston) that have been incorporated include the large loggia at the First Floor main entry and the corresponding large veranda above. Other quirkiness can be found through the stacked classical orders at the pedestrian street, where Doric uncommonly superimposes Ionic. The customization of the large Doric order helps the building establish itself as a unique landmark in the Charleston urban fabric.

The mechanical space for this building is above the Second Floor. Bike storage is conceived as being facilitated through the use of double-stacked storage units.

The Node Station is conceived as being a much more modest brick structure with allusions to the main hub via arches and the metal roof.

0000